Wyjątkowa bryła i funkcjonalność, czyli dlaczego warto zwrócić uwagę na Teatr Szekspirowski?

Teatr Szekspirowski w Gdańsku to zdecydowanie wyjątkowe miejsce. Warto udać się tam oczywiście na jeden ze spektakli. Jednak, nie tylko one są wyjątkowe. Także sam budynek zasługuje na uwagę.

Teatr Szekspirowski był budowany przez 10 lat. Po drodze zdarzyło się wiele niespodziewanych sytuacji, które opóźniały jego ukończenie. Jednak, pomimo przeciwności losu, udało się stworzyć wyjątkowy budynek, który zachwyca Gdańszczan, jak i ludzi z całej Polski oraz z całego świata. Budynek powstał głównie determinacji dyrektora teatru Jerzego Limona, jego współpracowników, którzy dołożyli wszelkich starań, aby budynek ukończyć.

Jak już zostało wspomniane wcześniej, realizacja projektu nie była prosta. W 2005 roku pojawiły się pewne kontrowersje związane z konkursem architektonicznym i jego wynikami. Szczególnie dużo wątpliwości budził wybór zwycięskiego projektu. W 2012 roku rozwiązana została umowa z wykonawcą budowy. Opóźniło to proces budowy o około 2 lata. Niestety, ale polskie teatry czasem na takie przeciwności losu napotykają. Najważniejsze, że udaje się je pokonać. Wątpliwości budził również pomysł na stworzenie surowej i nowoczesnej budowli, która według niektórych niezbyt dobrze komponowała się z linią historyczną zabudowy Głównego Miasta w Gdańsku. Gdy już udało się zbudować teatr, nikt nie ma wątpliwości, że był to dobry pomysł. Budynek świetnie komponuje się z całą przestrzenią i stanowi wizytówkę miasta.

Dach to kluczowy element tego projektu. Jest on, podobnie jak w teatrach ery elżbietańskiej, otwierany. Składa się z dwóch ruchomych połaci o wymiarach 10,5 na 21 metrów każda, podnoszących się tak, aby spektakle można było odgrywać pod gołym niebem. Dzięki temu rozwiązaniu, w teatrze tym można wystawiać sztuki, tak jak w teatrze elżbietańskim. Cały budynek natomiast został wykonany z czarnej cegły. W sylwetce budynku można doszukać się elementów obiektów obronnych. Ciekawe jest to, że po otwarciu dachu, budynek teatru ma przypominać kolumnę światła, ze względu na swoją czarną bryłę.